Robotik Kodlama Nedir? Robotik Kodlama Ne İşe Yarar? 2022
robotik kodlama ile alakalı internet üzerinden birçok araştırma yapılmaktadır ve insanlar bu beceriyi nasıl edinebileceklerini sık bir şekilde soruyor.
İçindekiler ✓
Robotik kodlama ihtiyaç duyulan yazılım kodları sayesinde genel olarak makine ve kontrol sitemi, elektronik, bilgisayar ve uzay bilimlerinin her birini bünyesinde bulundurur ve makinelerin ve donanım parçalarının iletişim içerisinde olmasına olanak sağlar. Yapı sistemlerinin içerisine elektronik donanımların ilave edilmesi mekanizma sistemlerinin ve tasarımlarının kontrol altında tutulmasını sağlar. Bu yazımızda başta robotik kodlama nedir sorusu olmak üzere konu ile alakalı detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
Robotik Kodlama Nedir?
Robotik kodlama nedir? Günümüzde pek çok ülke tarafından ilköğretim döneminden itibaren müfredata alınmış olan robotik bilimi ve kodlama, bir robotun veya bilgisayarın programlarının hem okuyabileceği hem de işleyebileceği yazılı talimatlar toplamı şeklinde açıklanabilir. Bir robotun yapacağı görevlerin kararlaştırıldığı kodlama süreci ise yapılacak görevlere yönelik kodların tasarlanması ve sonrasında da gözlem yapılan bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır.
Robotik kodlama günümüzde hayatın her yerinde kullanılmaya başladı ve bu durum kodlamanın ne kadar önemli olduğunu bizlere kanıtlar niteliktedir. Robotik kodlama da genel olarak kullanılan diller C/C++, Python, Java, C#’dir. Temel kodlama ile oldukça benzer olan robotik kodlama kısaca robotik donanımlara istenen komutun yapılmasını sağlar.
Robotik Kodlama Ne İşe Yarar?
Robotların endüstri dünyasında yaygın bir şekilde kullanılması robotik kodlama ne işe yarar sorusunu popüler bir hale getirmektedir. Endüstri, robotların genel anlamda gelişmiş insan beyninin basit işler ile uğraşmasının önüne geçmesini ve bu basit işleri tekrara dayalı makinelere yaptırmayı hedeflemektedir. Bu basit işler paketlemeler, kavanoz kapağı kapatmak veya ayrışım yapmak şeklinde sıralanabilir.
Şuan için robotlar onlara verilen kodlar aracılığı ile bazı işler gerçekleştirmektedirler fakat ilerleyen zamanlarda çok daha gelişmiş olarak hayatımızda yer alacakları düşünülüyor. Bu yüzden robotik kodlamanın önemi gün gittikçe artıyor çünkü bu beceriye sahip olan kişiler bir adım öne çıkacaklar. Aynı zamanda bir makine ne kadar gelişmiş olursa olsun yazılan kodu alıp beklenen görevi yerine getirmediği sürece metal yığınından öte gidemez.
Robotik kodlamanın yardımcı olacağı konular şu şekilde sıralanabilir;
- Eleştirisel olarak düşünebilme kabiliyetini arttırır.
- Problem çözme konusunda yardımcı olur.
- Mantıksal, sayısal ve analitik düşünme sistemini destekler ve gelişmesine katkı sağlar.
- Takım çalışmasının önemini bireylere daha iyi benimsetir.
- Sonsuz çalışma disiplinine sahip olunmasını sağlar.
- Gelecek hakkında daha iyi fikir sahibi olunmasını sağlar.
- Bu beceriye sahip olan insanların işsiz kalmaları neredeyse imkansızdır ve gayet iyi maaşlar kazanabilirler.
Robotik Kodlama Eğitimi Nedir?
Robotik kodlama nedir sorusuna cevap bulan kişilerin en çok araştırdığı diğer bir soru ise robotik kodlama eğitimi nedir olmaktadır. Gelecekte hayatın bir vazgeçilmezi olacak makineler göz önünde bulundurulduğu zaman robotik kodlama becerisi çok cazip bir yetenek olarak gösterilebilir. Anca şunu söylemekte fayda var ki, sıfırdan robotik kodlama öğrenmeye başlarsanız bir uzman seviyesine ulaşmanız epey bir vaktinizi alacaktır. Yani robotik kodlama nedir diye araştıran kişilerin bu durumu göz önünde bulundurmaları çok önemlidir.
Ancak sabırlı ve kararlı bir şekilde çalışırsanız çok iyi seviyelere gelebilir aynı zamanda çok başarılı olabilirsiniz. Peki robotik kodlama becerisi nasıl edinilir? Aslında çoğu gelişmiş ülke ilkokul eğitimine ek olarak temel kodlama eğitiminden sonra robotik kodlama eğitimi vermektedir ve bu yetenekler bireylere küçük yaşlarda kazandırılmaya başlamıştır.
Ayrıca üniversitelerde kodlama ve yazılım alanı da özellikle mühendislik fakültelerinde vazgeçilmez bir hal almıştır. Fakat siz çocuk değil ve mühendislik eğitimi almamışsanız eğer Udemy gibi online platformlardan eğitim alarak bu beceriyi geliştirebilirsiniz. Hatta başlangıç olarak sadece Youtube kullanarak ücretsiz bir şekilde bu yolculuğa başlayabilirsiniz.
Robotik Kodlama Seti
Robotik kodlama seti başlangıç olarak bu beceriyi edinmek isteyen her yaştan bireyin sahip olması gereken bir araçtır. Çünkü başlangıç olarak robotik kodlamanın temelleri bu set sayesinde güzelce atılabilir. Bu eğitim setleri bazen farklılık gösterse de genel olarak aynı ve temel parçalara sahiptir. İşte robotik kodlama eğitim seti içerisinde yer alan temel parçalar;
Kontrol Kartları
Genel bir tanım yapmak gerekirse kontrol kartları için robotun beyni denilebilir ve sensör sayesinde edinilen bilgiye göre çıkış yerinde bulunan motor, LED, selenoid valf gibi pek çok sisteme komut gönderir. Kendi içerisinde mikro kontrolcüler ve tek kart bilgisayar olarak ikiye ayrılan kontrol kartları, çeşitli makinelerde kullanılır. sadece tek bir programı çalıştırmak için tasarlanmış olan mikro kontrolcüler sensör bilgisi almak, motor çalıştırmak ve haberleşme birimini yönetmek için bir kapasiteye sahiptir ve bunlara örnek olarak Arduino, PIC ve mBed verilebilir.
Genellikle günlük hayatta kullanılan bilgisayarlar ile aynı olan tek kart bilgisayar ise aynı anda pek çok işi aynı anda gerçekleştirebilir ve Ram olarak makine sistemlerinde yer olur. Bu Ramler kalıcı bellektir ve çok fazla giriş, çıkış sistemi bulunur. Aynı zamanda ne kadar pek çok işi yapabilme imkanı sunmuş olsalar da aynı anda birden fazla program çalıştığı için işlemler uzun sürebiliyor ve işlerin gecikmesine neden olabiliyor.
Sensörler
Sensörler robotik için sıcaklık, mesafe, ışık gibi fiziksel büyüklüğü elektrik sinyaline dönüştür. Bu bilgiler işlem altına alacak karar mekanizmaları kurulumu sağlamak için önemlidir ve bu yüzden sensörlere ihtiyaç vardır. İdeal sensörü seçmek için önce ihtiyacınızı belirlemeniz gerekir ve sonrasında size uygun olan marka ve modeli seçebilirsiniz.
Motorlar
Servo motor, DC motor ve step motor çeşitleri robotların kullanım yerlerine göre farklılık göstermektedir. Robotların etkili bir şekilde çalışması için motor oldukça önemli bir role sahiptir ve motor tercih ederken öncelikle dikkat edilmesi gereken kriterler tipi, fiyatı, kullanım kolaylığı, güç, hız ve pozisyonlarıdır.
Motor Sürücüler
Motorun pwm ayarını kontrol etme işlemini sağlayan motor sürücüler, motorların hız seviyesi ve yön olasılığı motor sürücüler sayesinde kontrol altında tutulmaktadır.
Piller
Robotik sistemlerin ve robotların gerekli elektrik enerjisini sağlayan piller, kullanım alanlarına göre çeşitlilik göstermektedir.
Kablosuz Haberleşme Modülleri
Kablosuz çalışma yürütmek için ihtiyaç duyulan kablosuz haberleşme modülleri bluetooth, Wifi şeklinde uzaktan erişim sağlayabilir. Aynı zamanda internet sayesinde robotları uzaktan kontrol etmek çok daha kolay olmaktadır.
Bu yazımızda sizlere robotik kodlama nedir sorusun cevabını ve robotik kodlama alanı ile ilgili detaylı bilgiler verdik. Aynı zamanda bu yazımızı da inceleyebilirsiniz: Wordpress Hosting Nedir ? Özellikleri Nedir?