Linux Hosting Nedir ?
İçindekiler ✓
Bir çok hosting firmasında gözlemlediğiniz linux hosting paketlerinin tam olarak ne işe yaradığı hep akıllarda soru işareti kalmıştır. Bu konuda sizlere yazımızda detaylı bilgiler paylaşacağız.
Linux, açık kaynak kodlu platformu sayesinde en popüler işletim sistemidir. Açık kaynaklı sistemler, kodun kısıtlama olmaksızın değiştirilmesine ve yeniden dağıtılmasına izin verir .Linux kullanıcıları genellikle web geliştirme görevlerini yönetmek için cPanel’e güvenir. Windows ve Linux birçok benzer özelliğe sahiptir ve çoğu önemli görev için uyumludur.
Açık kaynaklı bir işletim sistemi olan Linux, web hosting sağlayıcıları arasında en popüler işletim sistemidir. Açık kaynak, kaynak kodun ticari ve ticari olmayan kapasitelerde serbestçe kullanılabileceği, değiştirilebileceği ve yeniden dağıtılabileceği anlamına gelir. Web hosting sağlayıcıları, sunucu özellikleri ve kullanıcı seçeneklerinde daha fazla özelleştirme sağladığı için bunu daha kısıtlayıcı Windows platformuna tercih eder.
Birkaç hosting hizmeti Windows tabanlı hosting sunar ve Linux tabanlı hostingten daha yüksek bir aylık ücret talep eder. Tarihsel olarak, Windows farklı hosting platformu olma yolunda çok büyük mücadele etti, ancak ürünün son tekrarları onu Linux ile benzer bir oyun alanına yerleştirdi.
Linux Hosting nedir?
Linux hosting web tasarımı alanında olanlar için hosting olarak tercih edilen türüdür. Birçok geliştirici, hosting platformunu yönetmek için cPanel’e güveniyor. CPanel özelliği, Linux platformundaki işlemleri basitleştirmek için kullanılır. CPanel ile tüm geliştirme görevlerinizi tek bir yerde kolayca halledebilirsiniz. WPBeginner’a göre , cPanel iki ayrı arayüze dayanıyor: kullanıcı arayüzü ve web host yöneticisi. CPanel ile web siteleri yayınlayabilir, alan adlarını yönetebilir, e-posta hesapları oluşturabilir, dosya depolayabilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz.
Kullanıcıların Linux ile cPanel’e otomatik olarak erişimi yoktur. cPanel üçüncü taraf bir uygulamadır, ancak hosting sağlayıcıları bunu sunucu paketlerine ekleyebilir. Örneğin, Hostixo Linux’a cPanel arayüzü ile hosting sağlayan bir paket sunuyor. WordPress’i cPanel ile yükleme seçeneğiniz de vardır.
Windows ve Linux hosting arasındaki farklar neler ?
Performans, kararlılık, güvenlik ve kullanım kolaylığını karşılaştırmak size hangi platformun daha iyi olduğunu göstermez. Birçok web yöneticisinin bir hosting platformu olarak Linux’u seçmesinin asıl nedeni, kullanmayı bekledikleri dosya ve işlevlerin türüdür. Bir web sitesi ASP, .NET, Microsoft Access veya Microsoft SQL Server dosyalarını kullanıyorsa, hosting işleminin Windows platformunu temel alması gerekir.
Diğer tüm dosya türleri – PHP, Perl, WordPress, MySQL, vb. – Linux tabanlı bir web host üzerinde çok daha kolay çalışır. Bu dosyalar hala bir Windows web ana bilgisayarında çalışır, ancak Linux platformu özellikle bu veri türleriyle çalışacak şekilde tasarlanmıştır.
Her iki platform da HTML dosyalarını kullanıyor ve aynı şekilde okuyor, bu da çoğu standart web sitesinin performansta herhangi bir fark olmadan çalışacağı anlamına geliyor. Linux’u Windows’a karşı kullanmanın tek farkı birkaç dosya türüdür, ancak fiyat söz konusu olduğunda, Linux web hosting sağlayıcıları arasında en popüler seçenektir.
Her neyse, kullanıcılar genellikle kendi web hosting sağlayıcısının işletim sistemini seçme seçeneğine sahip değildir. Çoğu durumda, bu seçim onlar için yapılır ve Linux tabanlı bir hosting paketidir. Ancak, bazı durumlarda, hangisinin daha iyi olduğu sorusunu soran Windows tabanlı bir platform sunan web hosting sağlayıcıları bulabilirsiniz.
İkisi arasındaki fark nihayetinde kullanıcılara sunulan yeteneklerle ilgilidir. Birini diğerinin üzerinden seçmek uyumluluk veya kullanım kolaylığı anlamına gelmez. Bazı kullanıcılar, ev bilgisayarlarında web hosting dışında bir sistem kullanmanın uyumluluk sorunlarına neden olacağından ve web sitesini kullanılamaz hale getireceğinden, ancak web hosting sisteminden hiçbir şeyin bilgisayarınızda çalışması gerekmeyeceğinden korkarlar. Bir Linux web sitesinde çalışan özellikler, üzerinde çalışacak şekilde özel olarak hazırlanmış olmalıdır ve bir ev bilgisayarında çalışan aynı uygulamalar olmayacaktır, bu yüzden zaten Linux kullanmanıza gerek yoktur.
Geleneksel olarak bir Windows kullanıcısıysanız ve bir Windows web hosting hesabı almanın daha kolay olacağını düşünüyorsanız, bu da yanlış bir inançtır. Windows’da çalışan bir web hosting hesabı, bir başlat menüsü düğmesi veya masaüstü simgeleri göreceğiniz anlamına gelmez. Bir web hosting sunucusu, Windows çalıştırıyor olsa bile, böyle bir şey görünmüyor. Linux hosting hesabındaki kullanıcı arayüzü bir Windows hesabıyla aynı olacaktır.
Linux hosting seçenekleri her yerde, bu nedenle en iyi sağlayıcıyı ayırt etmek zor. En iyi Linux hosting seçeneği sizin özel ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Örneğin, yalnızca az miktarda bant genişliğine ihtiyacınız varsa, ayarlanabilir paketleri olan düşük maliyetli bir sağlayıcı seçebilirsiniz. Sağlayıcılar, fiyatlandırma modelleri için genellikle web trafiğini, RAM’i ve disk alanını düşünür.
Hostixo ise bunları sizler için özel paketler sunmaktadır eğer bir Linux hosting almak istiyorsanız eğer aşağıdaki linke tıklayınız.
Dilerseniz En iyi Hosting firmaları listemizi inceleyebilirsiniz.